ვაზის გენოფონდი,საქართველოს საგანძური



საქართველოში მევენახეობა და მეღვინეობა თავის საწყისს საუკუნეთა 
სიღრმეში იღებს:ყურძნის წიპწების და ვაზის სხვა ორგანოების ნაშთების მრავალრიცხოვანიარქეოლოგიური აღმოჩენებიმევენახეობასთან დაკავშირებული სამეურნეო ყოფისეთნოგრაფიული და არქიტექტურული ძეგლებიველური ვაზის - კულტურული ვაზისუშუალო წინაპრის გავრცელება საქართველოს მთელ ტერიტორიაზე და ადგილობრივივაზის ჯიშმრავლობა იმის დასტურიარომ ჩვენი ქვეყანა ვაზის წარმოშობისა დაგაკულტურების ერთ-ერთ უძველესი კერაა მსოფლიოშიეს ფაქტიდღეს აღიარებულიაროგორც ქართველიასევე მრავალი უცხოელი მკვლევარის მიერ.
ვაზის ჯიშების ხნოვანება/სიძველესწორედ დიდი სიძველის და შემორჩენილხელნაწერთა მცირე რაოდენობის გამოდღეს არსებული ვაზის ჯიშების ზუსტიხნოვანების დადგენა გაძნელებულიააკადივანე ჯავახიშვილი ლინგვისტური ანალიზისსაფუძველზე რქაწითელის არსებობას I-V საუკუნეებში ვარაუდობსხოლო ხიხვსრქაწითელზე ძველად თვლისაკადსოლომონ ჩოლოყაშვილი ჩატარებულიაგრონომიულ-ისტორიულ-ლინგვისტური ანალიზის საფუძველზე მიდის იმ დასკვნამდე,რომ XII საუკუნეში უკვე არსებობდნენ ჯიშებირქაწითელისაფერავიბუდეშური,ჩინური და სხვასულხან-საბა ორბელიანს (XVII.) "სიტყვის კონაშიშეტანილი აქვსჯიშები ბუდეშურიკამურიკიჩირი და ქველოურივახტანგ VI (XVII .) "დასტურლამაში"იხსენებს საფერავსვახუშტი - ჯიშ ზერდაგს.
ვაზის ქართული ჯიშების სიმრავლესაქართველო უნიკალურია იმითრომ აბორიგენულიჯიშების საერთო რაოდენობაკეცხოველისტაბიძისა და რამიშვილის"საქართველოს ამპელოგრაფიის" (1960) მიხედვით 525 დასახელებას შეადგენს დაერთ-ერთი უმდიდრესია მსოფლიოში.
ეს ჯიშური მრავალფეროვნებახანგრძლივი ხალხური სელექციის შედეგადაა შექმნილისხვადასხვა ისტორიულ-გეოგრაფიულ რეგიონებშიგანსაკუთრებულნიადაგურ-ეკოლოგიურ პირობებში და წარმოდგენილია საღვინესაღვინე-სასუფრე დასასუფრე ფერად და თეთრყურძნიანი ჯიშების ერთობლიობის სახით.
ვაზის ქართული ჯიშების შეგროვება კოლექციებში (ისტორია): საქართველოს ვენახებში,სხვადასხვა მიზეზების გამო დღეს უკვე აღარ გვხვდება ყველა 525 ჯიშითუმცა მათიშეგროვება-შენარჩუნებისშესწავლის და შემდგომი გამოყენების მიზნით ცვალებადიეკოლოგიური და საბაზრო პირობების გათვალისწინებით აუცილებელიაამჟამად დაცვისაპრობირებული ფორმა არის მინდვრის კოლექციასადაც თითოეული ჯიში რამდენიმემცენარით არის წარმოდგენილი.
საქართველოში ვაზის ჯიშების შეგროვება მინდვრის კოლექციებში XIX საუკუნიდანიწყება. 1890 წელს დაარსებულ მევენახეობის საქარის საცდელ სადგურში (აქედან იღებსსათავეებს მებაღეობისმევენახეობისა და მეღვინეობოს ინსტიტუტის ისტორია.სტაროსელსკის მიერ გაშენებული იქნა იმერული ჯიშების პირველი კოლექციასაქმიანობაგანსაკუთრებით გაფართოვდა XX საუკუნის ოცდაათიანი წლებიდანროდესაცსაქართველოში (თელავიდაარსებულმა მევენახეობისა და მეღვინეობის საკავშიროინსტიტუტმა მოაწყო ექსპედიციები ვაზის ადგილობრივი ჯიშების მოსაძიებლად დაშეკრებილ მასალას თავი მოუყარა თელავის კოლექციაშისამუშაო აკადვავილოვის მიერდაწყებული გენეტიკური რესურსების შეგროვება-შესწავლის გაგრძელებას წარმოადგენდამევენახეობაშისწორედ ამ პერიოდში მოხდა ვაზის ქართული ჯიშების მაქსიმალურირაოდენობის გამოვლენა და შეგროვება.
იქედან მოყოლებულისაქართველოში არსებობდა სხვადასხვა სიდიდის კოლექციები,სადაც ქართულ ჯიშებთან ერთად ვაზის უცხოური ჯიშებიც იყვნენ დაცული.           გასული საუკუნის 80-იანი წლების ბოლოს საქართველოში რამდენიმე დიდი (დიღომი,მუხრანითელავიგუდაუთადა მცირე ქართული ჯიშებისა და ვაზის ველური ფორმებისკოლექცია არსებობდა.
XX საუკუნის ბოლოს საქართველოში შექმნილმა ეკონომიკურმა და პოლიტიკურმავითარებამ თავისი უარყოფითი გავლენა იქონია სახელმწიფო დაფინანსებაზე მყოფკოლექციების მდგომარეობაზესრულად განადგურდა გუდაუთის კოლექციამოგვიანებითიგივე ბედი ეწია დიღმის კოლექციასმძიმე ფიტოსანიტარული მდგომარეობა შეიქმნამუხრანის და თელავის კოლექციებშისაბოლოოდმწვავედ დადგა საკითხი ვაზისქართული გენოფონდის გადარჩენის შესახებ.
Bioversiti international (ყოფილი IPGRI) - ის პროექტიახალი საუკუნის დასაწყისიდანსაერთაშორისო ორგანიზაციებმარომლებიც აღიარებენ ვაზის ქართული გენოფონდისმნიშვნელობას მსოფლიო მევენახეობისათვისგაეცნენ რა მათი დაცვის რელობასსაქართველოშიგამოხატეს ფინანსური მხარდაჭერის სურვილი ქართული საგანძურისგადასარჩენადრისთვისაც მათ დიდ მადლობას მოვახსენებთ ქართველი ხალხის სახელით.აქ უპირველეს ყოვლისა უნდა აღინიშნოს მცენარეთა გენეტიკური რესურსებისსაერთაშორისო ინსტიტუტის Bioversiti international (ყოფილი IPGRI) /რომიიტალია/სამწლიანი სახელმწიფოთაშორისი პროექტი "ვაზის გენეტიკური რესურსების კონსერვაციადა მდგრადი გამოყენება კავკასიაში და შავი ზღვის ჩრდილოეთ რეგიონებში", რომელიცოფიციალურად გაიხსნა თბილისში 2003 წლის შემოდგომაზეპროექტს კოორდინირებსBioversiti international-ის ევროპის ოფისი (დირექტორი დოქტტუროკიდააფინანსებს ლუქსემბურგის მთავრობასამეცნიერო პარტნიორებად წარმოდგენილია:მილანის უნივერსიტეტიგაბრიელ ლიპმანის სახელობის სამეცნიერო ცენტრი(ლუქსემბურგი), რომის არქეობოტანიკის ლაბორატორიაევროპის თანამშრომლობისპროგრამა მცენარეთა გენეტიკური რესურსების ქსელებისათვის (ECP/GR). პროექტსახორციელებს ექვსი ქვეყანააზერბაიჯანისაქართველოსომხეთირუსეთიუკრაინა დამოლდავეთი.
პროგრამის მიზანია ვაზის ადგილობრივი გენეტიკური რესურსების იდენტიფიკაცია,მობილიზაციაკონსერვაცია და გამოყენებარამაც ხელი უნდა შეუწყოს მევენახეობისმდგრად განვითარებას ქვეყანაშიპროექტი ითვალისწინებს ვაზის ადგილობრივი ჯიშებისდა ველური ვაზის ფორმების შეგროვებასდაცვასაღწერას და შესწავლას თანამედროვემეცნიერულ დონეზეერთობლივი კვლევების ჩატარებასადგილობრივი გენოფონდებისპოტენციალის წარმოჩინებასახალგაზრდა მეცნიერთა სტაჟირებას და სხვა.
ვაზის კოლექციებივაზის ქართული გენოფონდის მნიშვნელობიდან გამომდინარე, Bioversiti international-ის საერთაშორისო პროექტის ფარგლებში მიღებული იქნაგადაწყვეტილებაქართული ჯიშების ახალი კოლექციის გაშენების შესახებმათი დაცვისადა შემდგომი მეცნიერული შესწავლისათვისამ მიზნით ახალი კოლექციის გაშენებადაიწყო ინსტიტუტის ვაშლიჯვრის ექსპერიმენტულ ბაზაზეპირველი ნარგაობა 2003წელს დაფუძნდაიმ დროს საქართველოს ძველ კოლექციებში (დიღომიმუხრანი,თელავიჯერ კიდევ არსებულიმაგრამ დაკარგვის საფრთხის ქვეშ მყოფი 218 ჯიშით. 2004-2005 წელს აქვე დაირგო იტალიის და მოლდავეთის მევენახეობა-მეღვინეობისეროვნული ინსტიტუტის მიერ უსასყიდლოდ გადმოცემულიმათ კოლექციებში დაცულიქართული ჯიშებირომლებიც საქართველოში უკვე აღარ არსებობდნენ. 2005 წლისბოლოს უკრაინის ვაზისა და ღვინის ეროვნული ინსტიტუტიდან "მაღარაჩი" (იალტა)საქართველოში დაბრუნებული იქნა ასევე უსასყიდლოდ გადმოცემული 45 ქართულიჯიში.
საქართველოს მებაღეობისმევენახეობისა და მეღვინეობის ინსტიტუტის ვაზისკოლექციებიჩვენი ევროპელი პარტნიორი ორგანიზაციებისათვის წარმოადგენს ამოსავალპუნქტსსადაც ხორციელდება გენოფონდის ახლებური შესწავლა და აღწერაამპელოგრაფიისმოლეკულური გენეტიკის მეთოდების გამოყენებითმიკრომეღვინეობისთვალსაზრისითრაც საშუალებას იძლევა თანამედროვე მეთოდების გამოყენებითშეფასებული იქნეს ვაზის ქართული ჯიშების პოტენციალიგენეზისი მსოფლიოგენოფონდთან კავშირშივაზის მცენარის წარმოშობა-გაკულტურების საკითხში.
ვაზის ქართული ჯიშების შესწავლავაზის ქართული ჯიშების მეცნიერული შესწავლასათავეს XIX საუკუნიდან იღებს .კოლენეტის (1845) მიერ გამოქვეყნებული ჯიშებისაღწერითაქედან მოყოლებული დღემდე ძნელია იმ მკვლევართა ზუსტი რიცხვისჩამოთვლარომლებიც ვაზის ქართული ჯიშების შესწავლით იყვნენ დაკავებული ჩვენთანთუ საზღვარგარეთასევე გრძელია სია სამეცნიერო დაწესებულებისარომელთა შორისსაქართველოში მებაღეობისმევენახეობისა და მეღვინეობის ინსტიტუტია ლიდერი,თავისი საცდელი სადგურებითმიმდინარე საუკუნის დასაწყისში ვაზის ქართულიგენოფონდის გამოკვლევას იწყებს მილანის უნივერსიტეტის აგრონომიული ფაკულტეტი(იტალია): 150 ქართული ჯიში და 10 ველური ფორმა უახლესი მეთოდების გამოყებითიქნა შესწავლილი ინსტიტუტის მეცნიერ-მუშაკის .მაღრაძის სტაჟირების პროგრამისფარგლებში.
მიღებული შედეგები წარდგენილი იქნა .უდინეში (იტალიაჩატარებული ვაზისგენეტიკასა და სელექციის მე-9 საერთაშორისო სიმპოზიუმზე (2006.).
მოლეკულური გენეტიკის მეთოდებით ვაზის ქართული ჯიშების და ველური ფორმებისკვლევა გააგრძელდა საფრანგეთის მონპელიეს კვლევით ცენტრშიფრანგულ-კავკასიურიპროექტის EKO-NET-ის ფარგლებში (2007 .), სადაც ჩვენი თანამონაწილეობითშესწავლილი იქნა 100 ჯიში და ველური ფორმა.
კვლევის შედეგები ასახვას ჰპოვებს ვაზის ქართული ჯიშების ამპელოგრაფიულ დაგენეტიკურ დახასიათებაშიჯიშების ახალ კლასიფიკაციაშივაზის კულტურისწარმოშობის და მსოფლიოში გავრცელების შესწავლის საქმეში.
მილანის უნივერსიტეტის მიერ იტალურ ენაზე გამოცემული იქნა ამპელოგრაფიასადაცშეტანილია ვაზის 44 ქართული ჯიშის სრული აღწერილობახოლო 115 ჯიშიწარმოდგენილია ფოტოსურათების სახით.
ვაზის ქართული ჯიშების მონაწილეობა სელექციურ პროგრამებში: XX საუკუნის ქართველსელექციონერთა მუშაობის შედეგად ძველი ქართული ჯიშების მონაწილეობითგამოყვანილი იქნენ ახალი სელექციური ჯიშები და საძირეებიგამოყოფილნი იქნენმაღალპროდუქტიული კლონებირითაც გამდიდრებულია ვაზის ქართული გენოფონდი.მაღალხარისხოვანი ქართული აბორიგენული ჯიშები - საფერავირქაწითელითავკვერი,ხარისთვალაკოლხურიჩინურიმწვანე კახურიმხარგრძელახიხივიგორულაალმურაშავიქისიქართული თითა - სხვა ქვეყნის სელექციონერებმაც ფართოდ ჩართეს თავიანთსასელექციო პროგრამებში.
ვაზის ქართული ჯიშების მომავალი ჩვენი ქვეყნის მევენახეობაშიძველი ქართულიჯიშები არ არის მხოლოდ წარსულის ნაშთიეს არის საქართველოს მევენახეობის აწყმო დამომავალისაქართველოს კანონის "ვაზისა და ღვინის შესახებმიხედვით დღეისათვისსაქართველოს მევენახეობის რაიონებში რეკომენდირებული 34 საღვინე ჯიშიდან 27 (79.4%) ძველი ქართული ჯიშია /ავასირხვაალადასტურიალექსანდროულიგორულიმწვანეკაპისტონი თეთრიკაჭიჭიქისიკრახუნამწვანე კახური და მისივე კლონი N12,მუჯურეთულიოცხანური საფერეოჯალეშიორბელური ოჯალეშისაფერავი - მისივეკლონი N359, საფერავი ბუდეშურისებრითავკვერიუსახელოურიციცქაცოლიკოური,წულუკიძის თეთრაშავკაპიტოჩინურიჩხავერიხიხვი,/; 13 სასუფრე ჯიშებს შორის 8ჯიში (57.2%) ძველი და ახალი ქართული სელექციური ჯიშებიარეკომენდირებულიააგრეთვე სამი საძირეგამოყვანილი რქაწითელისა და ხარისთვალა შავის მონაწილეობით.
ვაზის ქართული ჯიშების მნიშვნელობა და აღიარებავაზის ქართული ჯიშები არისქვეყნისერისყველა ქართველის მონაპოვარი და საკუთრებაპროფრევაზ რამიშვილიმათ "ისტორიის ცოცხალ ძეგლებსუწოდებდაცნობილი ქართველი მეცნიერი მაქსიმერამიშვილი წერდა: "...რქაწითელისსაფერავისთავკვერისცოლიკურისოჯალეშისჩხავერისალექსანდროულის და სხვათა შექმნაზე იმდენი შრომაა გაწეულირამდენიცსვეტიცხოვლისგელათისგრემისიყალთოს და სხვა ისტორიული ქმნილებებისაღმშენებლობაზეჩვენი ვალია დავიცვათგანვავითაროთ და მომავალ თაობებს შევუნახოთისინი".
მებაღეობისმევენახეობისა და მეღვინეობის ინსტიტუტი ის ერთადერთისამეცნიერო-კვლევითი დაწესებულებაა ქვეყანაშირომელიც ახორციელებს ეროვნულიმნიშვნელობის პროექტს - უნიკალური ქართული ვაზისა და ხეხილის საკოლექციონარგაობების შენარჩუნება-გაფართოებასინსტიტუტის რეგიონალურსაცდელ-საკონსულტაციო ცენტრებში (თელავიგორი და ზესტაფონიგანთავსებასმათმუდმივ ადგილზე დამკვიდრებასრათა ზიანი არ მიადგეს ქვეყნის ძირძველი დადღევანდელობისათვის უმნიშვნელოვანეს დარგებსსაქართველოსბიომრავალფეროვნებასროგორც ქართული ეკონომიკისა და ცივილიზაციის განუყოფელკუთვნილებასქართული ღვინის წარმოების და ხარისხის გაუმჯობესების უკიდეგანოსანედლეულო ბაზას.

ინფორმაცია მოდზიებულია www.vinoge.com-დან